Izleti - Šunikov vodni gaj

Šunikov vodni gaj
16.10.2013 AVTOR: Matej Zalar
Če si raj predstavljamo kot gozdnato pokrajino sredi gora, polno bučeče vode, ga najdemo na sot ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Šunikov vodni gaj
Zahtevnost: nezahtevna označena pot
Čas izleta: 0,5–1 ura

Izhodišče: Lepena (500 m)
GPS: N 46° 18' 46" / E 13° 39' 28"
V dolino Lepeno zavijemo v vasi Soča (iz smeri Bovca ostro desno, iz smeri Vršiča levo). Le nekaj deset metrov naprej cesta zavije levo in po mostui čez Sočo, takoj za njim zavijemo desno po asfaltirani cesti. Sledimo ji dobre tri kilometre do urejenega makadamskega parkirišča pri informacijski tabli Šunikov gaj.

Turistične informacije:
TIC Bovec
Trg golobarskih žrtev 8, 5230 Bovec
T: 05 384 19 19 in 031 388 700

Informacijsko središče TNP Dom Trenta
Na Logu v Trenti, 5232 Soča
T: 05 388 93 30

Vremenska napoved:

Če si raj predstavljamo kot gozdnato pokrajino sredi gora, polno bučeče vode, ga najdemo na sotočju potoka Šumnika in Lepenjice, kjer je voda izdolbla sto metrov dolga in do deset metrov globoka korita. Na dobro označeni krožni poti, ki poteka  na obeh bregovih Lepenjice si lahko ob celi vrstici slapičev ali že kar resnih slapov in zelenih tolmunov, ogledamo še ostanke starega vodnega mlina, ki je deloval do prve svetovne vojne, in nekdanjo žago, kjer se je vodno kolo vrtelo do petdesetih let prejšnjega stoletja. Kratek sprehod je kot nalašč za pospešitev prebave po kosilu, na primer v bližnji Pristavi Lepeni, ki velja za eno najbolj luksuznih prenočitvenih in kulinaričnih točk v Trenti (žal je odprto le v toplejših letnih časih od konca aprila do sredine oktobra).

Pol ure ali ena ura umirjenega oddiha ob vodi, ki naj bi imela zdravilne učinke! Če v pozitivno energijo vode verjamemo ali ne – tam se bomo brez dvoma spočili. Največ vode je seveda spomladi, ko s ev gorah topi sneg, a najlepše je morda takrat, ko je vode nekoliko manj in dobi kristalno čisto zeleno barvo.


Študijska tura v Posočje je bila izvedena s pomočjo projekta iCON (Competitiveness of SMEs through Innovation and Collaborative Entrepreneurship), ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007 –2013 iz sredstev  Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

 

Skupaj dolžina: 1,28 km
Skupaj višinskih metrov: 46 m
Skupaj spustov: 47 m
Maksimalna višina: 546 m
Minimalna višina: 499 m
Skupaj čas: 01:05:09

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ