Postojanke - Gomiščkovo zavetišče na Krnu

Gomiščkovo zavetišče na Krnu
Pot na razglednik nad Sočo je lepa, a precej dolga, zato je zavetje, ki ga nudi planinska postojanka tik pod njegovim vrhom, še toliko bolj dragoceno.

Gomiščkovo zavetišče na Krnu (2182 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,26479°N / 13,65718°E

Obratovalni čas
Koča je odprta od sredine junija do konca septembra.

Kontaktni podatki
Telefon: 05 302 30 30, 051 611 363

Izhodišča za dostop: Drežnica, Planina Kuhinja, Dom v Lepeni, Bohinj

Ture v bližini: Krn (15 min), Batognica (30 min), Planinski dom pri Krnskih jezerih (2 h), Koča na planini Kuhinja (2.30 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,2653580 °N / 13,6571646 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Postojanka stoji na južnem pobočju Krna tik pod njegovim vrhom. Prvo kočo na Krnu je že leta 1901 odprla soška podružnica Slovenskega planinskega društva in jo poimenovala po Karlu Trillerju v zahvalo za velik prispevek k uspešni izgradnji. Že čez štiri leta je kočo pozimi porušil sneg. Načrtovali so novo, a je vmes posegla prva svetovna vojna, ki je Krn postavila v samo središče bojev na Soški fronti.

Leta 1950 je začelo Planinsko društvo Nova Gorica na temeljih ruševin spomenika, ki so ga v spomin na zavzetje Krna leta 1915 postavili Italijani, graditi planinsko zavetišče. Odprli so ga septembra naslednje leto in ga poimenovali po Ervinu Gomiščku, enem najbolj prizadevnih graditeljev, ki se je smrtno ponesrečil na poti do zavetišča, ko ga je nameraval zavarovati pred zimskimi vplivi. Zavetišče so nato večkrat preurejali, s temeljito obnovo pa začeli leta 1985. Danes je ob njem tudi manjša vetrna elektrarna.

Koča je odprta od sredine junija do konca septembra. V gostinskem prostoru nudi 30 sedežev, na zunanji terasi pa še 20. Na skupnih ležiščih je prostora za 42 oseb. V času, ko je zavetišče zaprto, zavetje najdemo v zasilni zimski sobi, ki se nahaja v neke vrste predprostoru stavbe.

Razgled, ki poplača ure vzpenjanja

Krn ponuja odličen razgled na vse strani. Na vzhodni so na obzorju Karavanke s Stolom, vrhovi Kamniških Alp, Ratitovec, Črna prst, Rodica, Porezen in Kojca, nekoliko bližje pa Mahavšček, Šmohor in Tolminski Kuk ter nad Krnsko škrbino Batognica in Vrh nad Peski. V tej smeri vidimo tudi Krnsko jezero, zelo lep pa je tudi pogled na južna pobočja Krna z vasmi Krn, Vrsno in Drežnica ter na planine v okolici. Prav tako opazimo dolino Soče s Tolminom in Kobaridom, nad njo pa Skalnico, Sabotin, Kolovrat in Matajur.

Pogled nam nato seže od Snežnika, Javornikov, Nanosa, Golakov, Slavnika, Banjšic in Furlanske nižine vse do Gradeža ob Jadranskem morju. Na zahodni strani sta v bližini Stol in Kanin, v ozadju pa vrhovi Dolomitov. Na severozahodu v bližini vidimo Rombon, za njim pa Montaž in Viš. Na obzorju so Linški Dolomiti in Visoke Ture z Grossglocknerjem, na severni strani pa se zvrstijo Mangart, Jalovec, Mojstrovka, Prisojnik, Razor, Škrlatica, Triglav in Tosc. Pred njimi so Bavški Grintavec, Kanjavec in Tičarica.

Izleti s to postojanko
Izleti s to postojanko
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ