Postojanke - Dom pri izviru Završnice

Dom pri izviru Završnice
Družinam in okolju prijazna planinska koča je lahko odlična postojanka na potepanju po Karavankah.

Dom pri izviru Završnice (1425 m)

Lokacija: Karavanke

GPS podatki postojanke: 46,42999°N / 14,21832°E

Obratovalni čas
Dom je od junija do začetka oktobra odprt stalno, sicer pa ob vikendih z lepim vremenom in za predhodno najavljene večje skupine.

Kontaktni podatki
Telefon: 030 274 262
E-mail: dom@planinsko-drustvo-zirovnica.si

Izhodišča za dostop: Tinčkova koča, Ljubelj, Roblekov dom na Begunjščici, Tomčeva koča, Planinski dom na Zelenici

Ture v bližini: Planinski dom na Zelenici (30 min), Srednji vrh (1 h), Roblekov dom na Begunjščici (1.30 h), Vrtača (2 h), Veliki vrh (2.30 h), Prešernova koča na Stolu (3 h), Valvasorjev dom pod Stolom (3 h), Stol (3 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,4300003 °N / 14,2183628 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom pri izviru Završnice, znan tudi pod imenom Planinska koča Iskra, stoji na zgornji Smokuški planini pod Pungartom na Zelenici tik ob izviru potoka Završnica pod Begunjščico in Vrtačo. Objekt so na mestu nekdanje vojaške karavle zgradili leta 1952 in ga pozneje delno obnovili. Starejši planinci ga poznajo tudi pod imenom Dom Janeza Rezarja. Planinsko društvo Žirovnica je leta 1997, leto po svoji ustanovitvi, dom postopno v celoti prenovilo in opremilo.

Dom je od junija do začetka oktobra odprt stalno, sicer pa ob vikendih z lepim vremenom in za predhodno najavljene večje skupine. V jedilnici ima 42 sedežev, v sobah 28 postelj, na skupnih ležiščih pa je prostora za 15 oseb. Ponaša se tudi s certifikatom Družinam prijazna planinska koča in Okolju prijazna planinska koča.

Od doma je lep razgled na Blejsko jezero s Spodnjimi Bohinjskimi gorami, severna pobočja Begunjščice in južna pobočja Vrtače. Zahodno od doma se dvigajo pobočja Srednjega vrha.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ