Postojanke - Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti

Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti

Črna prst je najbolj masiven vrh v predelu Peči, nekateri ga zaradi izredno bogate flore primerjajo kar z botaničnim vrtom

Višina: 1835
Lokacija:
Gorovje: Julijske Alpe
Geo točka: 46,2309608 °N / 13,9315004 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Obratovalni čas: Dom začne z obratovanjem s prvim junijem in obratuje do konca poletne sezone.

Kontaktni podatki:

  • Telefon: 031 260 400
  • Elektronska pošta: pdpodbrdo73a@gmail.com

Nastanitev:

  • V sobah – 8
  • Skupna ležišča – 32
  • Zimska soba – 2

Izhodišča za dostop: Bohinjska Bistrica, Hudajužna, Petrovo Brdo, Podbrdo, Stržišče – Kal

Ture v bližini: Orožnova koča na planini za Liscem (1 h), Rodica (2 h), Kobla (2.00 h), Koča na Petrovem Brdu (2.45 h), Možic (4.15 h), Vogel (5 h)


Na njegovem vrhu stoji poleti oskrbovana planinska koča – Dom Zorka Jelinčiča.
Mimo doma poteka Slovenska planinska transverzala. Črna prst je znana tudi po svoji bogati in endemični flori.

Že okoli dvesto let slovi po svoji bogati prsti, na kateri v spomladanskih in poletnih mesecih požene izjemen cvetlični gorski vrt. Njena slava se je tekom let tako utrdila, da je ne izpustiti nihče, ki hoče spoznati rastje Julijskih Alp.

Mnogi jo poznajo tudi po gostoljubni planinski koči, ki ob lepem vremenu vabi s svojo ponudbo. Vsekakor se je v koči vredno ustaviti in okrepčati z domačimi dobrotami, značilnimi za visokogorski svet.

Dom je odprt v poletni sezoni, v času, ko je dom zaprt, pa zasilno zavetišče nudi bivak.

Na Črni prsti je septembra pestro dogajanje

Na Črni prsti pa je preko leta tudi pestro dogajanje. Vsi ljubitelji gorskega teka se tako prvo soboto v septembru zberejo na Teku na Črno prst, ki je bil med drugim tudi prvi gorski tek v Sloveniji. September pa je pester tudi za planince, saj se tretjo soboto v septembru na Črni prsti odvija Tradicionalno srečanje planincev.

Z vrha Črne prsti se vijejo čudoviti razgledi, ki bodo v lepem vremenu zagotovo očarali še tako izkušenega planinca. Na vzhodu na primer vidimo Bohinjsko-Tolminski greben, za njim Ratitovec, v ozadju pa vrhove Kamniških Alp. Od vzhoda proti jugu drsi pogled od Škofjeloškega pogorja z Blegošem do Porezna in Kojce, na zgornji del Baške grape s Podbrdom.

Oskrbniki koče obisk Črne prsti najbolj priporočajo julija, ko se razcvetijo pobočja hriba. Kot pravijo, pa obisk lepo priporočajo tudi družinam, saj bodo otroci uživali v čudovitih rastlinah, razgledu in ponudbi koče. Spanje v planinski koči na taki višini pa je po izkušnjah oskrbnikov za otroke prav posebno doživetje.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ