Izleti - Okoli Bohinjskega jezera

Okoli Bohinjskega jezera
05.06.2013 AVTOR: Matej Zalar
Med najbolj obiskanimi pešpotmi, ki jih ni treba niti pretirano oglaševati niti opisovati, je p ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Okoli Bohinjskega jezera
Zahtevnost: lahka označena pot
Čas: 2-3 ure

Smer poti: Iz Ribčevega Laza v obratni smeri urinega kazalca

Izhodišče: Ribčev Laz (532 m)
GPS: N 46° 16' 56" / E 13° 53' 2"
Parkiramo v Ribčevem Lazu, ali, še bolje, na plačljivem parkirišču ob jezeru v Stari Fužini; iz Ribčevega Laza čez most in mimo cerkve sv. Janeza Krstnika nadaljujemo proti Stari Fužini in že pred začetkom vasi zavijemo levo ter pridemo do parkirišča. Tam lahko tudi začnemo pot okoli jezera, če parkiramo drugje, pa začnemo na kamnitem mostu v Ribčevem Lazu.

Turistične informacije:
Turizem Bohinj
Triglavska cesta 30, 4264 Bohinjska Bistrica
T: 04 574 75 90

TIC TD Bohinj
Ribčev Laz 48, 4264 Bohinjska Bistrica
T: 04 574 60 10

Vremenska napoved:
Med najbolj obiskanimi pešpotmi, ki jih ni treba niti pretirano oglaševati niti opisovati, je prav gotovo tudi tista okoli Bohinjskega jezera. Naše največje stalno naravno jezero je dolgo dobre štiri kilometre, široko do 1200 metrov in globoko do največ 45 metrov. Njegova površina znaša 3,3 km2, in obhodimo ga po skoraj 12 kilometrov dolgi poti. Okoli jezera poteka tudi tradicionalni bohinjski Tek štirih srčnih mož, zato smo tokrat po tej trasi tekli, in sicer od Kamnitega mostu v Ribčevem Lazu v smeri urinega kazalca.

Nezahtevna pot za vso družino
Mimo plaže vodi še precej široka pot, nato pa okoli Fužinskega zaliva zavijemo na ožjo stezo, po kateri v nadaljevanju po severni obali jezera prečkamo tudi mogočen hudournik. Mimo ribogojnice pridemo v Ukanc, kjer se prvič nekoliko ločimo od jezera. Najprej po kolovozu in potem po cesti pridemo do hotela Zlatorog. Cesti sledimo do križišča pod Voglom. Pri kampu na desni strani ceste, ki vodi ob jezeru, opazimo makadamsko sprehajalno pot. Ves čas v senci dreves se sprehodimo mimo cerkvice Sv. Duha in se Pod skalco vrnemo nazaj na izhodišče v Ribčevem Lazu.

Med potjo imamo seveda obilico možnosti za piknik ali skok v vodo, v Ukancu pa tudi za okrepčilo. Pot bi lahko še podaljšali do slapu Savica, kar bi izlet podaljšalo za uro do uro in pol. Sprehod je torej primeren tudi za družine z manjšimi otroci ali kot sproščen regeneracijski izlet med enim in drugim daljšim izletom na okoliške vrhove.
Skupaj dolžina: 11,48 km
Skupaj višinskih metrov: 62 m
Skupaj spustov: 58 m
Maksimalna višina: 540 m
Minimalna višina: 524 m
Skupaj čas: 02:11:14

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ