Postojanke - Orožnova koča na planini Za Liscem pod Črno prstjo

Orožnova koča na planini Za Liscem pod Črno prstjo

Orožnova koča stoji na čudoviti planini Za Liscem, ki jo spomladi prekrijejo najrazličnejše hribovske cvetlice.

Višina: 1346
Lokacija:
Gorovje: Julijske Alpe
Geo točka: 46,2416611 °N / 13,9375734 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Obratovalni čas: V zimski sezoni je odprta od četrtka popoldne pa do nedelje, poleti med 15. junijem in 15. septembrom pa vsak dan.

Kontaktni podatki:

Nastanitve:

  • Skupna ležišča – 24

Izhodišča za dostop: Bohinjska Bistrica, Polje, Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti

Ture v bližini: Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti (1 h), Črna prst (1 h)


Koča pa ni znana le po bližini botanične poti, ampak jo planinci poznajo predvsem po tem, da oskrbnik vsako poletno sezono organizira koncerte klasične glasbe.

Koča je pred leti nastala na pogorišču prve slovenske planinske postojanke in planince vabi vse leto. V zimski sezoni je odprta od četrtka popoldne pa do nedelje, poleti med 15. junijem in 15. septembrom pa vsak dan. Kočo danes planinci v veliki meri obiščemo na poti na Črno prst, a je vredna tudi samostojnega obiska in prav prijeten izlet predstavlja družinam. Pri koči se ob jasnem vremenu odpre izvrsten razgled na Triglav in gore okoli njega, zato se splača pred njo malo posedeti in se naužiti lepot.

Poleg koncertov klasične glasbe oskrbnik redno organizira tudi najrazličnejša potopisna predavanja, za domačine pa je pripravil poseben projekt Prijatelji Orožnove koče, s katerim vsako leto nagradi zveste poznojesenske in zimske obiskovalce.

Uživate lahko ob jedeh na žlico in znamenitem zavitku

Če se boste mudili v teh koncih, vam zagotovo priporočamo, da obiščete tudi kočo na planini Za Liscem in se tam okrepčate. V koči so vam na voljo odlične jedi na žlico, z bučnim golažem se boste lahko okrepčali tudi vegetarijanci. Če pa vam na poti »pade cukr«, morate obvezno preizkusiti zavitek, ki je znan daleč naokoli.

V koči lahko kupite tudi najrazličnejšo planinsko literaturo in opremo, ki jo morebiti potrebujete na poti, pa je še nimate.

Koča je tudi v notranjosti lesena, zato oddaja posebno toplino. Planinci lahko prespijo v dveh sobah (Črna prst in Triglav), ki sta ime dobili glede na razgled, ki ga ponujata skozi okno.

Na obronkih planine Za Liscem se mešata mediteransko in celinsko podnebje, zato tam rastejo številne redke in čudovite rastline: gorski pelin, murke in endemit slovenskih Alp – alpska možina.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ