Postojanke - Domžalski dom na Mali planini

Domžalski dom na Mali planini
Zelo prostoren in udoben planinski dom na Veliki planini je še posebej prijazen do družin in tistih, ki usposabljanja ali šole v naravi radi izvedejo v objemu gora.

Domžalski dom na Mali planini (1534 m)

Lokacija: Kamniško-Savinjske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,2895°N / 14,6613°E

Obratovalni čas
Dom je odprt vsak dan.

Kontaktni podatki
Telefon: 051 665 665
domzalskidom.si
info@domzalskidom.si


Izhodišča za dostop: Stahovica, Črna, Kranjski Rak, Kraljev hrib, Luče ob Savinji

Ture v bližini: Črnuški dom na Mali planini (5 min), Poljanski rob (15 min), Gradišče (30 min), Bukovec (30 min), Konj (2 h), Kranjska reber (2.15 h), Dom v Kamniški Bistrici (3 h), Kocbekov dom na Korošici (4 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,2891045 °N / 14,6567783 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji na južnem, nekoliko nižjem delu visokogorske planote Velika planina, imenovanem Mala planina. V bližini je staro pastirsko naselje. Dom so zgradili domžalski planinci in ga odprli 9. avgusta 1953. Leta 1956 so zgradili električni daljnovod od Kisovca do doma, leta 1963 pa še veliko depandanso. Leta 1988 so adaptirali prostore s prenočišči ter jih posodobili in prilagodili tudi za potrebe penzionskih gostov. V letih 1992 in 1993 so zgradili pokrit vezni hodnik med domom in depandanso ter nove sanitarije, dvignili ostrešje depandanse in s tem pridobili prostor za nova ležišča, ter opravili več obnovitvenih del.

Dom je odprt vsak dan. V treh gostinskih prostorih je na voljo 124 sedežev, v domu in depandansi pa v 14 sobah 58 postelj. Na skupnih ležiščih lahko prenočuje do 18 oseb. V domu je tudi dobro opremljena učilnica, namenjena predvsem gorniškim usposabljanjem, sicer pa se postojanka ponaša s certifikatoma Okolju prijazna planinska koča in Družinam prijazna planinska koča. Utrinke s planine je mogoče v živo spremljati prek spletne kamere na koči.

Lep razgled v znamenju planinskega udobja

Od doma, zlasti z vršne rebri nad njim, je lep razgled na vse strani. Proti vzhodu se travnata in gozdnata pobočja Velike planine spuščajo proti Volovljeku in gornji dolini Podvolovljeka, nad katero je na drugi strani Rogačeva skupina. Na jugu pogled seže prek Ljubljanske kotline, Polhograjskega hribovja, Krima in Mokreca do Nanosa, Javornikov in Snežnika ter do Snježnika in Risnjaka v Gorskem Kotarju.

Na zahodu je v bližini Krvavec, ki zapira pogled proti zahodu, saj vidimo le južni in jugovzhodni del Julijskih Alp. Od severozahoda do severovzhoda se pnejo za Veliko planino vrhovi Kamniških Alp od Grintovca, Skute, Brane, Planjave do Ojstrice, v bližini pa je najvišji vrh Velike planine Gradišče ali Njivice.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ