Postojanke - Kamniška koča na Kamniškem sedlu

Kamniška koča na Kamniškem sedlu

Koča stoji na prisojni strani tik pod grebenom Kamniškega sedla (1903 m), ki povezuje Planjavo in Brano.

Višina: 1864
Lokacija:
Gorovje: Kamniško-Savinjske Alpe
Geo točka: 46,3592072 °N / 14,5974178 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Obratovalni čas: Koča je odprta od sredine junija do sredine oktobra, od oktobra do junija pa v njej ob lepih koncih tedna dežurajo člani Planinskega društva Kamnik.

Kontaktni podatki:

Nastanitev:

  • V sobah – 16
  • Skupna ležišča – 40
  • Zimska soba – 12

Izhodišča za dostop: Kamniška Bistrica, Koča pod slapom Rinka

Ture v bližini: Brana (1.30 h), Frischaufov dom na Okrešlju (1.30 h), Planjava (2 h), Turska gora (2.30 h), Kocbekov dom na Korošici (2.30 h), Ojstrica (3.30 h), Skuta (4 h), Bivak Pavla Kemperla (4 h), Cojzova koča na Kokrskem sedlu (5 h)


V koči vas ob lepem vremenu pričaka čudovit razgled, ne glede na vreme pa boste deležni tople in prijetne postrežbe.

Nekateri uporabljajo za sedlo tudi ime Jermanova vrata, ki je nastalo v času rokovnjačev. Kamniška podružnica SPD je začela s pripravami za gradnjo koče že leta 1902, dogradili in odprli pa so jo 12. avgusta 1906.

Koča je odprta od sredine junija do sredine oktobra. Od oktobra do junija pa ob lepih koncih tedna dežurajo člani PD Kamnik. O odprtosti koče obveščajo preko društvene spletne strani, zato je pametno, da se pred obiskom pozanimate, ali sploh obratuje. Kot poudarjajo, jih lahko pokličete tudi na navedene telefonske številke, ki pa so dosegljive le v času obratovanja koče.

V koči je vedno na voljo odlična hrana, ki vas bo okrepčala in pogrela, vedno pa se najde kaj tudi za prave sladokusce. Koča je bila v notranjosti temeljito prenovljena in ima sodobno kuhinjo, s katero lahko še bolje poskrbijo za vse potrebe planincev, ki se oglasijo pri njih.

Koča ponuja čudovit razgled na vse strani

Kamniška koča na Kamniškem sedlu stoji na višini 1864 m in se nahaja tik pod razglednim travnatim sedlom med Brano (2253 m) na levi in Planjavo (2392 m) na desni strani. Z vrha sedla se odpira razgled na vse strani.

Na vzhodu se v bližini dviga zahodno ostenje Planjave, levo za njo pa se kaže Ojstrica; na jugu vidimo v bližini krnico med Planjavo in Brano, domačini ji pravijo Pastirci, za njo pa obširna gozdnata pobočja, ki padajo v dolino Kamniške Bistrice; na drugi strani doline se dvigajo vzhodna gozdnata pobočja Krvavca.

Svetujejo tudi obisk družinam, saj pravijo, da je koča družinam prijazna in več kot odlična za večdnevni obisk.

Dogajanje pred kočo in vremenske razmere pa lahko v živo spremljate tudi preko kamere, ki stoji pred kočo in jo najdete na spletni strani Planinskega društva Kamnik.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ