Postojanke - Koča pri izviru Soče

Koča pri izviru Soče
Izvir Soče je tako med slovenskimi kot tujimi turisti zelo priljubljen, kar se odraža tudi pri obisku planinske postojanke v njegovi bližini. Ta je še posebej vabljiva v vročih dneh, ko se gostoljubje preplete s senco in rečnim hladom.

Koča pri izviru Soče (886 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,4093°N / 13,7255°E

Obratovalni čas
Koča je od prvomajskih praznikov do konca oktobra stalno odprta, v preostalih mesecih pa je zaprta.

Kontaktni podatki
Telefon: 041 603 190
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Trenta

Ture v bližini: Izvir reke Soče (15 min), spomenik dr. Juliusu Kugyju (45 min), Planinski botanični vrt Juliana v Trenti (1 h), planina Zapotok (2 h), Tičarjev dom na Vršiču (2 h), Erjavčeva koča na Vršiču (2.15 h), Poštarski dom na Vršiču (2.15 h), Zavetišče pod Špičkom (3.30 h), Bavški Grintavec (5.30 h), Dom v Tamarju (6 h)

Višina: 886
Lokacija:
Gorovje: Julijske Alpe
Geo točka: 46,4095459 °N / 13,7254210 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: DA

Koča stoji ob cesti v Zadnjo Trento malo pod izvirom reke Soče. Prvo, precej skromnejšo stavbo, je Planinsko društvo Jesenice preuredilo iz bivšega italijanskega vojaškega objekta in jo kot planinsko kočo odprlo 7. junija 1953 v počastitev 60-letnice Slovenskega planinskega društva. Kljub vzdrževanju objekt ni prenesel zahtev naraščajočega turizma, zato so ga temeljito obnovili in razširili ter ob njem uredili kiosk za prodajo spominkov, razglednic in planinske literature. Prenovljeno in povečano kočo so odprli leta 1973. Ker delovni in sanitarni pogoji zaradi vsako leto večjega obiska niso več ustrezali zahtevam, so se leta 1994 lotili ponovne adaptacije in razširitve koče.

Koča je od prvomajskih praznikov do konca oktobra stalno odprta, v preostalih mesecih pa je zaprta. V gostinskem prostoru je 24 sedežev, pri mizah pred kočo pa še 24. V sobah so štiri postelje, na skupnem ležišču pa 14 ležišč.

Od koče oziroma iz njene bližine vidimo proti vzhodu stene Prisojnika, Razorja ter grebena od Razorja proti Trenti s Planjo, Kanceljni in Goličico, ki se dvigajo nad Trento. Na južni strani se pogled ustavi na bližnjem grebenu, v katerem se zvrstijo proti jugozahodu vrhovi Ušje, Vratica, Trentski Pelc, Srebrnjak in Bavški Grintavec. Zahodno se razprostira prostorna dolina Zadnje Trente, ki jo zapira greben s Skutnikom, štirimi vrhovi Pelcev ter Malim in Velikim Ozebnikom. Severno stran Zadnje Trente pa zapirajo južna pobočja Velike Dnine.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ