Postojanke - Koča pri izviru Soče

Koča pri izviru Soče

Dolina smaragdne lepotice Soče ponuja veliko skritih biserov in eden izmed njih je zagotovo planinska koča, ki stoji malo pod njenim izvirom.

Višina: 886
Lokacija:
Gorovje: Julijske Alpe
Geo točka: 46,4095459 °N / 13,7254210 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: DA

Obratovalni čas: od 27. aprila do konca septembra ali sredine oktobra (odvisno od vremena)

Kontaktni podatki:

  • Telefon: 041 603 190
  • Elektronska pošta: kocasoca@gmail.com

Nastanitev:

  • V sobah – 4
  • Skupna ležišča – 14

Izhodišča za dostop: Do koče se lahko pripeljemo z avtomobilom iz Trente ali Vršiča, lahko pa pridemo peš po planinski poti Via Alpina.

Ture v bližini: Bavški Grintavec (5.30 h), Jalovec (6.30 h)


Koča in izvir od maja do oktobra privabljata množico obiskovalcev iz domala celega sveta. Če še niste obiskali te destinacije, jo obvezno dodajte na letošnji seznam izletov.

Do koče se lahko pripeljemo z avtom iz Trente ali Vršiča, lahko pa pridemo peš po planinski poti Via Alpina z Vršiča. Vedno bolj pa kočo obiskujejo kolesarji, ki se pripeljejo s trentarske ali vršiške strani. Če se hočemo razgibati, zbistriti glavo, raziskovati po razglednih grebenih, se od tu lahko odpravimo na planino Zapotok, Bavški Grintovec, Trentski Pelc, Sedlo Kanja, Vrh pod Špičkom in mogočni Jalovec … Še mnogi čudoviti kotički se nahajajo v bližini.

Tudi za manj zahtevne pohodnike in družine z otroki je v tem koncu lepo poskrbljeno. Le kaka ura prijetne hoje je do zatrepa Zapotoških slapov, kjer si lahko ogledamo čudovite manjše slapove. Najlepši so spomladi, maja in junija, ko se na vrhovih sneg topi, na travnikih pa že cveti tisoče rož.Če se mudite v teh koncih, se podajte na Soško pot

Še eno pot je potrebno omeniti – Soško pot. Ta se vije skozi dolino Trente. Cilj si določimo sami – lahko se odpravimo le do Trente, lahko tudi do Bovca. Vrnemo se z avtobusom, ki ga zapustimo na 49. ovinku, od tam do koče je le še 10 minut hoje.

Osebje v koči vsak trenutek izkoristi, da ustreže bolj ali manj zahtevnim planincem in turistom. Na jedilniku bomo našli gorenjske specialitete, odlično pripravljeno soško postrv, pa še kakšno sladko pregreho za povrhu. V trgovinici zraven koče prodajajo spominke, razglednice in planinsko literaturo, lahko pa se osvežimo s sladoledom.

V koči je gostinski prostor s 24 sedeži, zunaj pa lahko v lepem vremenu na klopcah uživa še okoli 60 obiskovalcev. V sobah lahko prenočijo štirje utrujeni pohodniki, na skupnih ležiščih pa še 14.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ