Postojanke - Planinski dom na Zelenici

Planinski dom na Zelenici
Družinam in okolju prijazna planinska postojanka je ena redkih, ki ji je v lanski sezoni, zaznamovani z močno zmanjšanim obiskom gora zaradi slabega vremena, uspelo povečati število gostov.

Planinski dom na Zelenici (1536 m)

Lokacija: Karavanke

GPS podatki postojanke: 46,42899°N / 14,23357°E

Obratovalni čas
Dom je odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih, za večje skupine pa ga po predhodnem dogovoru odprejo tudi izven rednega delovnega časa.

Kontaktni podatki
Telefon: 04 531 52 48, 040 627 808
E-mail: guc.zelenica@gmail.com
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Ljubelj, Begunje, Poljče, Žirovnica, Koroška Bela, Tržič

Ture v bližini: Dom pri izviru Završnice (30 min), Roblekov dom na Begunjščici (2 h), Koča na Ljubelju (2 h), Veliki vrh (2.30 h), Prešernova koča na Stolu (3.30 h), Valvasorjev dom pod Stolom (3.30 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,4290047 °N / 14,2335873 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Planinski dom na Zelenici se nahaja 1536 metrov visoko na manjši ravnici Zeleniškega sedla med severnim ostenjem Begunjščice in južnim pobočjem obmejnega grebena Na Možeh. Prvo kočo je na tem mestu leta 1929 zgradilo pet zasebnikov, ki pa je niso želeli oddati tržiški podružnici Slovenskega planinskega društva. Med drugo svetovno vojno je bila požgana. Leta 1950 so začeli delavci šole milice, ki je takrat delovala v Begunjah, graditi planinski dom, a ga niso dokončali. Nedokončano zgradbo je leta 1952 najelo Planinsko društvo Tržič, jo zasilno uredilo in naslednje leto tudi odprlo.

Julija 1962 je PD Tržič objekt dobilo v trajno last. Takrat so začeli z deli za popolno dokončanje gradnje, postojanko pa slovesno odprli januarja 1966. Leta 1992 so ji nadzidali vhodni prizidek in s tem pridobili učno sobo. Decembra 1999 je dom popolnoma pogorel, a ga je društvo znova zgradilo in je od leta 2011 ponovno odprt.

Dom je odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih, za večje skupine pa ga po predhodnem dogovoru odprejo tudi izven rednega delovnega časa. V jedilnici je obiskovalcem na voljo 70 sedežev, v sobah 50 postelj, na skupnih ležiščih pa še deset ležišč. V primeru zasedenosti koče so na voljo tudi zasilna ležišča. V predavalnici je 30 sedežev, na območju koče pa je na voljo tudi brezžični dostop do interneta. Dom je imetnik certifikatov Okolju prijazna planinska koča in Družinam prijazna planinska koča.

GUC Zelenica

V sklopu doma deluje tudi Gorniški učni center (GUC) Zelenica, ki je namenjen različnim izobraževanjem na področju gorništva. To med drugim zajema alpinistične tečaje, usposabljanja za markaciste, gorniška izobraževanja na prostem za vsakogar, šole v naravi in informativno delovanje. Precejšen del ponudbe izvaja GUC Zelenica sama, sodeluje pa tudi z drugimi organizacijami, kot je na primer Gorska reševalna zveza Slovenije.

Razgled v znamenju Begunjščice

Razgled od doma ali s katere izmed bližnjih točk je zaradi okoliških vrhov in grebenov omejen, čudovit pa je že pogled na bližnjo okolico. Od bližnje zgornje postaje sedežnice smučišča se odpre razgled na kamnito planoto med grebenom Ljubeljščice na severu in ostenji Begunjščice na južni strani planote, po kateri je speljana sedežnica, in naprej proti Šentanski dolini, nad katero se dviguje zahodni del Košute. Celotno južno stran krasijo ostenja Begunjščice, na zahodni strani pa lahko vidimo valovito dolino Zelenica. Nad njo se dviga Srednji vrh, ki zakriva pogled proti Stolu. Na severozahodni strani je Vrtača, severno stran pa obroblja greben Na Možeh. Če se povzpnemo na njegov razgledni vrh, se nam odpre lep razgled na hribovito koroško pokrajino proti Dravi.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ