Postojanke - Pogačnikov dom na Kriških podih

Pogačnikov dom na Kriških podih

Planinska postojanka nad Trento vabi z odličnimi razgledi in prijazno ponudbo.

Pogačnikov dom na Kriških podih (2050 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,40273°N / 13,80077°E

Obratovalni čas

Julija in avgusta je odprt vsak dan, junija pa ga odprejo glede na vremenske razmere.


Nastanitev
V sobah – 37
Skupna ležišča – 22
Zimska soba – 20


Kontaktni podatki
Telefon: 051 221 319
El. pošta: dompogacnik@gmail.com

Facebook Izhodišča za dostop:

Zadnjica, Aljažev dom v Vratih, Ruski križ (tretja serpentina ceste na Vršič), Trenta

Ture v bližini:

Spodnje Kriško jezero (15 min), Utrujeni stolp (1 h), Bovški Gamsovec (1.15 h), Planja (1.30 h), Križ (1.30 h), Razor (2 h), Stenar (2 h), Luknja (3 h), Aljažev dom v Vratih (4 h), Koča v Krnici (4 h), Škrlatica (5 h)

Višina: 2050
Lokacija:
Gorovje: Julijska Alpe
Geo točka: 46,4019432 °N / 13,8007593 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Pogačnikov dom stoji 2050 metrov visoko na vzpetini Griva na spodnjem robu visokogorske kraške planote Kriški podi. Planinsko društvo Radovljica ga je začelo graditi leta 1948, odprli pa so ga oktobra 1951. Poimenovali so ga po tedanjem načelniku gospodarske komisije PZS in pobudniku gradnje doma, ki se je smrtno ponesrečil prav med potjo na otvoritev doma.
Leta 1973 so dozidali prizidek s sanitarijami, umivalnicami in pralnico ter prenovili notranjost. Deset let pozneje so zgradili tovorno žičnico, ki vodi iz Zadnjice. Ob njeni zgornji postaji so zgradili še bivak z zimsko sobo. Leta 2004 so obnovili ostrešje in dom prekrili z novo kritino.

Dom je julija in avgusta odprt vsak dan, junija pa ga odprejo glede na vremenske razmere. V gostinskem prostoru ima 45 sedežev, v petih sobah pa 37 postelj. Na treh skupnih ležiščih je prostora za 22 oseb. K priljubljenosti koče poleg čudovitega razgleda pripomore tudi dobro izhodišče za osvajanje okoliških vršacev, zaradi česar so priporočljive rezervacije, prespati pa je možno tudi več dni zapored. Gostinski prostor je ogrevan s kmečko pečjo, v domu sta umivalnica in tekoča voda.

V letošnjem letu bodo v koči organizirali tematske večere (paketi se ravno sestavljajo), poleg tega pa bo v koči na voljo tudi izposoja varovalnih kompletov za obisk gora okoli Kriških podov. Pravijo, da bi tudi družinam svetovali obisk koče, saj je pot iz Trente lepa in primerna tudi za otroke, ki jih lahko starši mimogrede navdušijo nad planinstvom in varovanjem narave.

Tudi pri njih bo možno koristiti bone, bo pa Pogačnikov dom obratoval skladno s priporočili NIJZ, zato so potrebne vnaprejšnje rezervacije.


V zavetju mogočnih dvatisočakov

Od doma je zelo lep razgled na gore, ki obdajajo Kriške pode. Lepo je vidna tudi Trenta in gore nad njo. Na vzhodni strani se dvigata Stenar in Bovški Gamsovec, na jugozahodu pa se kaže Pihavec, katerega zahodne stene padajo v grapo Belega potoka. Tik pod domom leži Spodnje Kriško jezero. Na jugu vidimo dolino Trente s Sočo, levo nad njo pa greben z Velikim Špičjem ter Plaskim Voglom.

V ozadju kraljuje Krn. Desno sta Srebrnjak in Bavški Grintavec. Širši razgled proti zahodu zapira bližnji greben s Planjo in Goličico. Za zelo lep razgled na to stran se je vredno povzpeti na sedelce Preval med Razorjem in Planjo, od koder vidimo Prisojnik, Mojstrovko, Jalovec, Pelce, Mangart, Viš in Poliški Špik, ob dobri vidljivosti pa tudi Dolomite. Na severni strani Kriške pode obdajajo mogočne stene Razorja, bližje pa sta Kriški rob in Križ.Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ