Postojanke - Roblekov dom na Begunjščici

Roblekov dom na Begunjščici
Ena od planinskih postojank v Karavankah, ki delujejo tudi v zimskem času, je Roblekov dom.

Roblekov dom na Begunjščici (1657 m)

Lokacija: Karavanke

GPS podatki postojanke: 46,41783°N / 14,21201°E

Obratovalni čas
Dom je stalno odprt od 17. junija do zadnje nedelje v septembru, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih v primeru lepega vremena.

Kontaktni podatki
Telefon: 051 323 402
E-mail: info@pdradovljica.si
Facebook

Izhodišča za dostop: Ljubelj, Tomčeva koča, Tinčkova koča, Koča na Dobrči

Ture v bližini: Veliki vrh (1 h), Dom pri izviru Završnice (1 h), Planinski dom na Zelenici (2 h), Koča na Dobrči (3.30 - 5 h), Valvasorjev dom pod Stolom (3.30 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,4177322 °N / 14,2122536 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Roblekov dom na Begunjščici se nahaja na nadmorski višini 1657 metrov na razglednem delu zahodnega grebena Begunjščice. Prvo kočo je leta 1909 odprla radovljiška podružnica Slovenskega planinskega društva, stala pa je nekoliko nižje od sedanje stavbe. Leta 1933 je radovljiška podružnica na sedanjem mestu zgradila večji dom, ki pa je bil leta 1943 požgan. Koliko je dom pomenil radovljiškim planincem, dokazuje podatek, da so se gradnje novega lotili takoj po osvoboditvi in ga odprli septembra 1946.

Ob praznovanju 80-letnice Planinskega društva Radovljica so leta 1975 dom obnovili in posodobili. Ponovne obnove je bil deležen leta 1987, štiri leta pozneje pa so brunarico ob domu preuredili v zimsko sobo. Leta 1993 so začeli izvajati dela za temeljito obnovo doma. Zamenjali so streho in prenovili vodovodno napeljavo, poleg tega pa dom opremili tudi s fotovoltaičnim sistemom za pridobivanje električne energije. Leta 2005 so moč tega solarnega sistema še povečali, v sklopu del pa obnovili še nekatere druge elemente.

Dom je stalno odprt od 17. junija do zadnje nedelje v septembru, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih v primeru lepega vremena. V gostinskem prostoru doma je 50 sedežev, na terasi pred domom pa še 40. V petih sobah je na voljo 18 postelj, na skupnih ležiščih pa še 15 ležišč. V zimski sobi ob domu je na voljo osem ležišč.


S terase pred domom se ponuja lep razgled. Na vzhodu vidimo strma pobočja Begunjščice in greben Košute. Od vzhoda proti jugu se razprostirajo vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp s Kočno in Storžičem, na južni strani pa je lepo vidna Dobrča. V tej smeri vidimo tudi obširno gorenjsko ravnino od Podvina do Jesenic, za njo pa Škofjeloško pogorje z Blegošem, Ratitovcem in Jelovico. Na zahodni strani se razprostirajo Julijske Alpe s Triglavom, na severozahodni pa opazimo južno pobočje Stola. Z roba ob domu nam pogled seže tudi proti severu, kjer vidimo Srednji vrh in Vrtačo.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ