Postojanke - Roblekov dom na Begunjščici

Roblekov dom na Begunjščici

Roblekov dom iz znane Avsenikove pesmi vabi ljubitelje planin, neokrnjene narave, gorskega zraka in miru.

Višina: 1657
Lokacija:
Gorovje: Karavanke
Geo točka: 46,4177322 °N / 14,2122536 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Obratovalni čas: Dom je stalno odprt junija, julija in avgusta, druge mesece pa je dom odprt med vikendi z lepim vremenom.

Kontaktni podatki:

Telefon: 051 323 402

Elektronska pošta:info@pdradovljica.si

Nastanitev:

  • V sobah – 18
  • Skupna ležišča – 15

Izhodišča za dostop: Ljubelj, Tomčeva koča, Tinčkova koča, Koča na Dobrči

Ture v bližini: Veliki vrh (1 h), Dom pri izviru Završnice (1 h), Planinski dom na Zelenici (2 h), Koča na Dobrči (3.30–5 h), Valvasorjev dom pod Stolom (3.30 h)


Med drugim je tudi ena izmed koč v Karavankah, ki so ob lepem vremenu ob vikendih odprte tudi pozimi.

Roblekov dom je priljubljena pohodniška točka v Karavankah, med ljubitelji neokrnjene narave je priljubljen predvsem zaradi izjemnega razgleda in toplega gostoljubja, do doma pa je možno priti iz več različnih izhodišč. Če se povzpnete do doma, naprej zagotovo ne boste odšli lačni, saj vas bodo postregli z domačimi enolončnicami ter kmečkimi in pastirskimi dobrotami. Med najbolj priljubljenimi jedmi pa je pri njih zagotovo domač malinov zavitek s skuto. V domu so vam na voljo tudi prenočišča, prespite lahko v sobah ali pa na skupnih ležiščih.

Obisk priporočamo tudi družinam, saj ima Roblekov dom tudi pridobljen naziv Družinam prijazna koča. Pot ni zahtevna (še posebej ne iz smeri Drage oz. Poljške planine) in ne predolga za otroke, v koči pa se nahaja tudi otroški kotiček, kjer lahko otroci barvajo in se igrajo.

Izpred doma se razkrije čudovit razgled

Najlepši čas za obisk je konec junija/začetek julija, ko cvetijo gorske rože. Konec julija in v začetku avgusta pa po zelenici okoli Roblekovega doma in ob območju poti "čez Rožo" cvetijo tudi oranžne škržolice in ponavadi je okoli teh poti vse oranžno. Pohod na Roblekov dom je kronan s širokim pogledom preko dežele vse do Bleda in Triglava.

Na Robleku se odvijata tudi dve tradicionalni prireditvi, in sicer od 1. 11. do 15. 5. vsako leto poteka celoletna akcija z naslovom Prijatelji Begunjščice. Vsako leto v začetku avgusta je tudi prireditev Kosci na Robleku, ko se na star način kosi trava (pobočje okoli koče) in s tem obuja tradicija.

Če se boste mudili ob domu, pa vam priporočamo tudi obisk Begunjščice z razgledno ploščo in sončno uro, nedaleč stran od koče se nahaja opuščen rudnik mangana. Ogledati si je mogoče vhod v rudnik, vendar pa vstop globlje ni mogoč. Rudniki pa so se nahajali tudi na pobočju v smeri Drage.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ