--Notification--

logo

2017/09

Revija je na voljo tudi v vseh kioskih in prodajalnah Dela.

Naslovka

1 Dolkova špica

Uvodnik

5 Dovolj prostora za vse

Fotolov

8 No Paws Down
Konec julija in v začetku avgusta so se v Osilnici na dvotedenskem festivalu KnK Longboard Camp že tretje leto zaporedoma zbrali rolkarji z dolgimi deskami. Vrhunec je bilo tekmovanje na izpadanje na eni najbolj spektakularnih slovenskih cest z zloglasnim imenom Medvedje črevo.

Alternativa

16 Življenje na barki
V Sredozemlju po nekaterih ocenah na jadrnicah in barkah živi od 3000 do 5000 ljudi. Plovilo je njihov prvi in velikokrat edini dom. Antropologinja z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU dr. Nataša Rogelja je sedem let z družino plula med obalami Sredozemlja in z etnografsko metodo opazovala ter spoznavala morske nomade.

Hočem več

22 10 najlepših slovenskih slapov
Nemogoče je prešteti vse slovenske kaskade, slapiče, šumnike in slapove, a med njimi smo izbrali deseterico najprivlačnejših. Eni so v poletnih mesecih množično obiskane turistične atrakcije, spet drugi ostajajo oaza šumečega miru, bodisi zaradi težjega dostopa bodisi zaradi manj atraktivne podobe kar še ne pomeni, da so manj lepi.
28 Urbano plezanje: Na hitro malo poplezat na Rimski zid
Rimski zid je bil za Emonce pomembna obrambna točka, za Ljubljančane pa je že dolgo priljubljeno mesto za plezalne treninge. Čeprav so priljubljenost »Rimca« zmanjšale umetne notranje stene, pa je še vedno pomemben del ljubljanskega urbanega plezanja.

Intervju

34 Jan Vončina: Skakalec v vodo, ki se boji višine
Skakanje v vodo z višine je za gledalce čudovit in vznemirljiv šport. Kaj pa za skakalce? »Ko si na vrhu, te prevzame čudovit občutek adrenalina, ker se zavedaš, da lahko gre čisto vse narobe!« Tako bistvo skokov v vodo povzame 28-letni Idrijčan Jan Vončina, petkratni državni prvak, ki sebe opiše predvsem kot zapleteno bitje.
48 Anton Svoljšak: Občutki v zraku so božanski
Anton Svoljšak, jadralni padalec v natančnem pristajanju, že od nekdaj obožuje letenje. Skozi tekmovalna leta je nanizal veliko vrhunskih rezultatov, nekaj posebnega pa je bilo letošnje svetovno prvenstvo v Albaniji. Podrl je svetovni rekord v natančnem pristajanju, saj je štirikrat zapored pristal naravnost v sredino tarče. In zakaj je zanj letenje nekaj tako posebnega? »Občutek je božanski! Res si ptica in se napajaš z dodatno energijo, ki te potem še dolgo časa drži pokonci!«

Avantura

40 Patagonija: S kolesi na konec sveta
V začetku leta 2015 sva z Erikom prvič zakorakala v svet koni- častih gora, turkiznih rek in polj nepredstavljivih razsežnosti.Takrat sva z nahrbtnikom na ramah obiskala biser Patagonije – reko Futalafu. Ljubezen na prvi pogled naju je vlekla nazaj v daljne kraje neokrnjene narave. Začela sva se poigravati z vprašanjem, kako bi se najlažje in čim bolj prvinsko pribli- žala tem lepim koncem sveta. Avtobusne povezave so redke in le površno pokrivajo to prostrano območje. Kot avanturista, zaljubljena v naravo, šport in popotovanja, sva se odločila za enega izmed najbolj ekoloških načinov potovanja – s kolesom.

Oprema

54 Salomon Peak 40
S 40-litrskim nahrbtnikom Salomon dokazuje, da se lahko kosa tudi s tradicionalnimi proizvajalci opreme za dolge, večdnevne pohodniške in zahtevnejše planinske ture. Preizkusili smo največjega iz družine Peak.
55 Alpina Lina
Z ženskim stopalom prilagojenimi čevlji Lina je Alpina znova dokazala, da zna sešiti ne le dober, ampak tudi lep izdelek modernega videza. Vseeno Lina nase ne opozarja z živahnimi barvami, ampak ostaja zadržana in glavne adute razkrije na terenu.
56 Salomon Ellipse 2 Gtx W
Preizkusili smo vsestranske lahke pohodniške čevlje, ki so posebej prilagojeni ženskim nogam. V mislih so imeli tudi uporabnice, ki med športom nekaj malega dajo tudi na dober videz. Čevelj je lepo oblikovan in kljub svoji namembnosti na pogled ne deluje grobo in okorno.
58 Adidas Terrex Solo
Serija Adidasove opreme Terrex v zadnjem času z rušilno močjoprodira v zavest vse večje mase navdušencev nad preživljanjem prostega časa v naravi, ki se odmikajo od tradicionalnega pojmovanja opreme za pohodništvo.
60 Garmin Fenix 5
Fenix z oznako pet je pravzaprav četrta generacija Garminove ure za vsestranske športnike in pustolovce. Oznako štiri so preprosto izpustili, a petica ni revolucionarna novost, pač pa evolucija predhodnika z nekaj dodatnimi funkcijami, ki jih že poznamo z Garminovih kolesarskih merilnikov. Najpomembnejša novost pa je možnost izbire med tremi različnimi in različno velikimi modeli: najmanjši je Fenix 5S, srednje velik Fenix 5 in največji Fenix 5X.
62 Cannondale Quick Neo
Električna kolesa v kolesarskih vodah dvigajo precej prahu, proizvajalci pa si medtem manejo roke. Slaba reklama namreč ne obstaja in po vožnji s Cannondalovim Quick Neom razloga za slabo reklamo sploh ni. Quick Neo je e-kolo, ki vam bo na poti v službo pričaralo nasmeh na obrazu in obenem kolo, s katerim se boste na izletu lahko popolnoma posvetili okolici.
64 Specialized Alibi
Najhujša nočna mora mestnih kolesarjev so tatovi. Tem se bo Alibi težko uprl, ker velja tudi obratno – tatovi se bodo težko uprli Alibiju. Druga najhujša nočna mora so gumidefekti. A ne z Alibijem, ki je s polnimi pnevmatikami imun na vse urbane ovire, od ostrih robnikov do razbitega stekla, z nerjavno verigo pa tudi na vremenske nevšečnosti.

Knjiga

68 ROBYN DAVIDSON: POTI
Robyn Davidson ni imela denarja, satelitske navigacije ali telefona. Pred natanko štiridesetimi leti se je odpravila v centralno Avstralijo, da bi udomačila štiri divje kamele ter z njimi in s psičko Diggity prečkala avstralsko puščavo. Po več kot napornem spoznavanju kamel se je s pomočjo National Geographica odpravila na pot.

Oprema

64 Alpina in GRS Bohinj skupaj za varno doživetje v hribih
Podjetje Alpina in Gorska reševalna služba Bohinj sta združili desetletja izkušenj in edinstvene tehnične rešitve s ciljem, da slovenskim pohodnikom omogočita varna doživetja v naravi. Plod sodelovanja z GRS Bohinj je planinski čevelj Alpina Bohinj, ki bo v izbranih prodajalnah Alpina na voljo od septembra letos.

Pohodni izlet

70 Veliki Draški vrh
Viševnik je za dostop nezahteven dvatisočak, ki od Rudnega polja na Pokljuki ne terja velike porabe energije, vzpnemo se namreč komaj za 700 metrov. Zato smo turo podaljšali čez Veliki Draški vrh, goro nad zatrepom doline Krme.
74 Slemenova špica
Eno izmed imenitnejših razgledišč na Jalovec in Mojstrovko je kar dobro obiskano, čeprav Slemenova špica na marsikaterem zemljevidu sploh ni označena. Vzpon priporočamo jeseni, ko že porumenijo macesni.
78 Škrlatica in Dolkova špica
Škrlatica je drugi najvišji slovenski vrh in tretji najvišji v Julijskih Alpah – malenkost višji je še italijanski Montaž (2753 metrov) v zahodnih Julijcih. Če se s Škrlatice v Vrata spuščamo po krožni poti čez Rdečo škrbino, se splača skočiti še na precej manj znano sosednjo Dolkovo špico, ki sodi med deseterico najvišjih slovenskih gora. Pripravite se na dolgo in naporno turo!

Kolesaski izlet

84 Rabac
Kot otrok sem vedno mislil, da je Rabac otok. Saj razumete, neke vrste manjša izvedenka Raba. Pred kratkim sem spoznal nekaj, kar je pravzaprav še bolj žalostno od te otroške neumnosti, namreč to, da Rabca še nikoli nisem obiskal. In že takoj ob prihodu v Valamar Girandella Resort mi je bilo jasno, da sem zamujal veliko.

naro�i revijo
naro�i revijo

Dovolj prostora za vse - 01/2017 NaProstem

Po letih tarnanja zaradi premajhnih vložkov države v promocijo slovenskega turizma je z vnovično osamosvojitvijo Slovenske turistične organizacije leta 2015 turistično gospodarstvo že kmalu začelo žeti rezultate kakovostne promocije in resnici na ljubo tudi konjunkture v svetovnem gospodarstvu ter globalne rasti števila turistov, letos pa je k boljšemu obisku Slovenije prispevala tudi panika zaradi zaostrenih varnostnih razmer v državah, kjer so sicer stavili ravno na množični turizem. Zdaj se zdi, da nas je naval turistov presenetil in včasih se bolj ali manj upravičeno zdi, da nismo sposobni obvladovati turističnih tokov. Pritisk turistov je razkril pomanjkljivosti cestne infrastrukture in slabo delujočega sistema javnega prevoza, manjši prihodki v primerjavi s sosednjimi državami razkrivajo pomanjkljivosti turistične infrastrukture oziroma ponudbe, a še najbolj zaskrbljujoče je mnenje dela domačega prebivalstva, ki turistični naval dojema kot invazijo, ki dviguje cene nepremičnin in gostinskih storitev, tako da se bojda nekateri v lastnem domačem okolju počutijo kot tujci.

Mislim, da ni smiselno olepševati: turistov bo še več. In cene bodo še narasle. Na to se bomo morali navaditi in spremeniti nekatere utečene navade. Slovenski turizem je postal tudi žrtev svoje promocije. Turisti se v neodkrite kotičke zelene dežele valijo z motornimi vozili in izgubljajo čas z iskanjem prostih parkirnih mest, če že ne pošljejo vsega k vragu in raje tvegajo parkirno kazen.

Razpredanje o preusmerjanju turističnih tokov zato ni samo teoretiziranje, ampak edina rešitev. Toda večina turistov bo vseeno želela obiskati v promocijskih akcijah in gradivih najbolj izpostavljene destinacije – ki so izpostavljene tudi kot najbolj problematične. Ob izboljšanju infrastrukture je tako najboljša rešitev tega izziva promocija manj izpostavljenih krajev že ob prvem stiku s potencialnim gostom. Z vsem dolžnim spoštovanjem, pa Celje, Šmartinsko jezero ali Bela krajina, vsaj v tem trenutku, niso tako atraktivne destinacije, kot na primer Ljubljana, Blejsko jezero ali Posočje. Prav to je hkrati prednost za domače turiste.

Ne razumem, čemu bi Slovenec že desetič ali stotič rinil na Bled ali v Bohinj na višku sezone, če se gre lahko kopat na primer v Velenje ali Kočevje. Julija smo na primer teden dni dopusta preživeli v Beli krajini. Razen ob koncu tedna je bilo manj znano kopališče ob Kolpi praktično osamljeno. Ob izviru reke Krupe smo dve ali tri ure poležavali, ne da bi videli živo dušo. Špricer je bil poceni. Jagenjčkova noga vrhunska. Natakarji brez izjeme nasmejani. Nihče ni dajal vtisa, da je utrujen od turistov. Ker turistov ni bilo veliko. Takšne destinacije si želimo predstavljati v reviji NaProstem. Med desetimi slapovi sicer izpostavljamo tudi Veliki Kozjak, še pred desetimi leti skoraj nepoznan slap, ki je poleti že nekaj časa malodane množično kopališče. Zato se tja sprehodite oktobra! Poleti pa so tu še slapovi Nežice. Tu je Veliki Šumik. Slap Virje. Do izvira Boke se poda le redkokdo. V dolini Vrat je poleti gneča – a ne, če pridete navsezgodaj zjutraj in zagrizete na Dolkovo špico. Tja ne hodijo turisti. Tja hodijo planinci.

In navsezadnje je Slovenija dovolj velika za vse. Čeprav se zdi, da se v zadnjem času pogovarjamo predvsem o tem, kako prepričati turiste, da bodo zapravili več, v resnici tujci prinašajo še veliko več kot le denar. Seveda prinašajo s seboj izzive za lokalne skupnosti, a prinašajo tudi živahnost in možnost, da nam razširijo obzorja.

Komentarji

 • MAMMUT HLAČE HAUTE ROUTE

  MAMMUT HLAČE HAUTE ROUTE

  Prodam čisto nove NIKOLI nošene smučarske hlače Mammut Haute Route velikosti L, primerne za turno smuko, smučanje ali pohodništvo.Podrobnosti na:www.mammut.ch/INT/en/B2C-Cate gory/Men/Haute-Rout ...

  Cena: Po dogovoru
 • P: Suunto Ambit2 Sapphire HR

  P: Suunto Ambit2 Sapphire HR

  Slo. račun, garancija feb.2016, kot nova!  Info na ZS.

  Cena: 400,00 EUR
 • Saucony Hattori tekaški copati

  Saucony Hattori tekaški copati

  Prodam popolnoma nove SAUCONY Hattori (barefoot) tekaške copate.  Številka so sicer 42.5 ampak so številke zelo majhne, tako da ustrezajo normalni številki 40 - 41.So unisex barve, primerne tako ...

  Cena: 50,00 EUR
 • Nahrbtnik + hidracijski meh GeigerRig RIG700

  Nahrbtnik + hidracijski meh GeigerRig RIG700

  GeigerRig RIG 700 nahrbtnik z 2-litrskim hidracijskim mehom; teža 1200 g. Moder = 120,00 € Črn (ballistic nylon material) = 130,00 € Za gorsko kolesarjenje, krajše pohodniške ture, trail, SUP, go ...

  Cena: 120,00 EUR
 • Ženski čevlji Salomon

  Ženski čevlji Salomon

  Prodam ženske čevlje Salomon, številka 38. Čevlji so zelo malo nošeni. Več informacij na: www.bolha.com/oblacila-obutev -modni-dodatki/zenska-oblacil a -obutev/obutev/obutev-za-pros t i-cas/ ...

  Cena: 80,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

 • OlgaFerm has_voted +1
  Izleti na Janče (792 m), 1.5.15-31.8.15
 • pajzbar has_voted +1
  GRINTOVEC 2558m
 • pajzbar has_voted +1
  GRINTOVEC 2558m
Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

  Oglas 300x250

  • Prodajam
   ADIDAS TERREX SWIFT NOVI !!!
   Prodam vrhunske pohodne čevlje z GORE TEX membrano (nepremočljivi)  model ADIDAS TERREX SWIFT MID številka  11,5 UK, 12 USA 46,5 EUR. Čevlji so novi , zapakirani, z vsemi etiketami. Meni žal prem ...
   Cena: 99,00 EUR
  • Prodajam
   Planinski čevlji
   Popolnima novi, nikoli nošeni planinski čevlji Planika BOVEC LITE MEN AIR TEX. Številka 44 (Po dogovoru možna tudi druga številka). Čevlji so v originalni embalaži. Cena 80€ oz. po dogovoru.Več i ...
   Cena: Po dogovoru
  • Prodajam
   MAMMUT HLAČE HAUTE ROUTE
   Prodam čisto nove NIKOLI nošene smučarske hlače Mammut Haute Route velikosti L, primerne za turno smuko, smučanje ali pohodništvo.Podrobnosti na:www.mammut.ch/INT/en/B2C-Cate gory/Men/Haute-Rout ...
   Cena: Po dogovoru
  Prikaži večplusNova objava


  V redu

  Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih